zafran dan alahan susu lembu..

Published February 28, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum…

hari nie kiah nk share sikit ttg alahan protein susu..kiah ambik nie dr satu web dr.com.my

Ditulis oleh Dr. Ramli
Rabu, 11 Februari 2009

Alahan kepada protein susu lembu sering diperhatikan di kalangan bayi dan kanak-kanak. Ia terjadi sebaik sahaja seseorang bayi diberi susu lembu dan menghadapi reaksi alahan terhadap protein susu lembu. Sebanyak 7.5% bayi dan kanak-kanak alah kepada susu lembu. 80% akan bebas daripada alahan tersebut dalam 3 tahun pertama. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka akan kekal dengan alahan sepanjang hidup.

Apakah sebabnya terjadinya alahan kepada protein susu lembu?

Alahan di kalangan ahli keluarga. Anak anda berkemungkinan besar menghadapi alahan kepada protein susu lembu, sekiranya anda ataupun pasangan anda alah kepada susu lembu.

Tempoh penyusuan susu ibu yang terlalu pendek

Pendedahan awal kepada rumusan berasaskan susu lembu

Alahan kepada protein susu lembu didapati dalam pelbagai peringkat. Tanda-tandanya mungkin berlaku secara tiba-tiba sebaik sahaja minum susu atau pun selepas beberapa jam atau hari selepas meminum susu. Seseorang kanak-kanak mungkin mengalami satu atau lebih simptom.

Bagaimanakah saya dapat mengetahui si manja saya alah kepada susu lembu?

Dibawah adalah tanda-tanda alahan kepada protein susu lembu.

Jenis 1: Reaksi Segera
Muncul Selepas 45 minit meminum susu.

Kolik(Kembung perut), cirit-birit, muntah, ruam, nafas berbunyi, bersin.

Jenis 2: Reaksi Pertengahan
Muncul dalam masa 45 minit hingga 20 jam selepas meminum susu

Muntah dan cirit-birit

Jenis 3: Reaksi Lambat
Selepas 24 jam meminum susu

Cirit-birit, muntah, nafas berbunyi dan batuk

Simptom-simptom yang disebutkan di atas juga disebabkan oleh penyakit lain. Dengan itu, anda digalakkan meminta nasihat daripada doktor anda untuk mengenalpasti sama ada si manja anda menghadapi alahan kepada susu lembu.

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya si manja saya menghadapi alahan susu lembu?

Rumusan berasaskan susu lembu perlu dihentikan sepenuhnya dan digantikan dengan rumusan lain yang sesuai.
Antara rumusan altenatif yang paling sesuai ialah rumusan berasaskan soya. Rumusan ini telah mula digunakan untuk penyusuan bayi yang menghadapi alahan kepada susu lembu sejak dari tahun 1929.

Rumusan berasaskan soya semakin banyak digunakan sebagai pengganti rumusan berasaskan susu lembu untuk kanak-kanak yang menghadapi alahan kepada susu lembu.
Kebanyakan kanak-kanak yang alah kepada protein susu lembu dapat menerima rumusan berasaskan soya.
Rumusan berasaskan soya dapat membekalkan zat nutrien yang sesuai untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.
Rumusan tanpa laktosa mengandungi protein susu lembu. Jadi, anda perlu elakkannya.

Rujukan: Abbot, Malaysia.

saja kiah nk share,sbb zafran adalah salah seorang yg alah ngan susu lembu..sblm nie kiah tak perasan sbnrnyer..slps minggu lps dia mgalami cirit-birit yg teruk dan merah2 cm ekzema kt montot,br lah sy nak trgerak hati mncari ttg alahan protein susu nie..sbnrnya kes yg zafran cirit birit tu,cma lah mkn dadih dr kwn ofis saya bw..takde la byk sgt pun dia mkn..dlm 2 3 mulut n hujung2 sudu je pun..kwn sy gna dr susu tepung..then lps 8 jam dr tu,trus dia cirit birit for 2 days..sgt risau ok..selang 2 3 jam,cirit..smapaikan dia tak nak mkn pe2, slain susu je..sy ada g farmasi,diorg kata sbb sy tak jaga mkn,sbb tu anak sy cirit birit..sy btl2 tak puas hati bl org kat farmasi kata cmtu..anak sy dh 12 bulan ok..bkn kecik lg..susu ibu nie cma mkanan pelengkap je..yg sblm2 nie sy melantak sambil tumis pe suma tu,anak sy x cirit birit pun..huh..dont like!

then bl dh cari maklumat ni,yes sy konfiden yg anak sy alah pd susu lembu..sbb nie bkn kali pertama dia jd cmnie..kjadia prtama,time nie dalam pantang lg..tim nie sy tgh brurut,anak saya lak lapar,then time tu sy x beli pam lg..so mama sy ambik jalan mudah,bancuh susu formula..then 2 3 hari dia colic..huhuhu..sgt ksian..then kjadian kedua bl sy kna g kursus di genting and time tu stok susu dah abis..hsbnd sy suruh ‘pnjam’ susu kwn sy yg hntr anak sama2 ngan saya..sy lak segan time tu,sbb nk kna pk pjg tau bab2 tu..then hsbnd sy pun g beli susu formula..BS sy cma bagi 0.5oz,then anak sy trus muntah n sampai lembik badan dia..huhuhu..

so dgn ini,doakan lah saya supaya saya dpt myusukan(btl ke nie tatabahasa ku) zafran sehinnga dia brumur 2 tahun..ada half way to go..caiyok2…

mulut penuh buah sbb lapar sangat..tak lalu nak mkn nasi

About these ads

7 comments on “zafran dan alahan susu lembu..

  • anak kakak ipar pun ada yang alah susu lembu dan prosuk tenusu.nasib baik bila da nak masuk umo 2 thn,alahan tu makin hilang.da boleh makan byk benda la..

    btw,kiah dulu masa mengandung byk minum air soya ke?saya tgh wat survey2 gak ni..

  • kiah mnum jugak ash susu soya ..tp kiah byk mnum air kelapa lg..msk je 3 bulan,kiah mmg byk mnum air kelapa..kunun2 org kata nk bg anak aktif n nk bg kulit anak cantik..

    harap2 nti zafran ok la ngan product tenusu nie..kakak ipar ash ada bg mkn apa2 tak nk bg baby biasakan ngan product tenusu nie?

  • siannya zafran. Sepupu yant pn ms kecik2 x leh minum susu lembu. makcik yant bg susu soya klu x sempat nk bg breast feeding. Punca alahan pn yant x sure, sbb akak n abg dia ok jer minum susu lembu.

    • Tahukah anda bahawa susu Ilham adalah satu satunya susu yang kurang gula dan diimport dari susu
      lembu NewZealand. Dicampur dengan kurma nabi, badam dan kismis. Dibacakan ayat Al-Quran
      30juzuk oleh al-hafiz. Sesuai untuk kanak-kanak dan ibu yang sedang mengandung. Saya adalah
      pengedar bagi kaw Bangsar dan Cheras.Susu ini sgt baik bagi budak-budak yg ada alahan. amirzain@myipo.gov.my

      • amirzain..sy memilih tuk myusukan anak sy dgn susu badan sepenuhnya..tq..tp ini mgkn maklumat yg berguna pada org lain yg ingin mncari product saudara..tq

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    Barely Supermommy

    The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

    ~~Forever In Mind~~

    Sweet Memories

    we're happy together :-)

    semoga Allah memberkati hidup kami

    WordPress.com

    WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.

    %d bloggers like this: