subjek brblogging dalam aplikasi komputer

Published October 4, 2011 by zakiahnizuan

salam..

hari nie just mgajar student BTP 1 tentang blog..hahaha..saja pilih wordpress as the platform..memandangkan saya tak pandai mggunakan blogspot..jakun sikit..adoyai…

tp ok pe wordpress..cuma dia agak skema sikit..tp sy suka sbb senang nak manage..even theme dia mcm ala-ala skema sikit

entry yg lama terdelay

Published September 15, 2011 by zakiahnizuan

ini gambar masa 16/8/11..time tu sgt la hepi..tp ia tidak berpanjangan..23/8/11..sy mgalami bleeding yg banyak..saya ada pergi jmpa doktor..tp bl scan,tidak kelihatan kantung..time tu mmg tawakal..dan brdoa pada Allah,permudahkan urusan kerja kami dan berikan la petunjuk..pada 24/8/11,di dalam kelas,sy mgalami mcm period pain..nasib tak terlalu sakit..masih blh mgajar seperti biasa..

balik dari kelas,terus sy menuju ke toilet..and mendapati ada 2 bnda di pad..satu bentuk nya seperti uri dan satu lagi seperti kantung..time tu mmg konfiden yg saya dh pun kehilangan my 2nd baby..

saya brtanya pd k.farah memandangkan dia juga pernah mgalami keguguran..then lps sembang2 so sy decide tuk pergi ke hospital lps brbuka puasa..tp sblm tu sempat lg pusing satu carrefour ngan adik atin nk buat kuih raya….hahaha

tp sebenarnya nk mghilangkan perasaan yg tgh blur..brcampur aduk perasaan time tu..

then lps brbuka puasa,sy dh siap2kan barang nk ke hospital..tepon pgasuh zafran..sbb nk tinggalkn zafran dgn pengasuh dia..then pergi hospital trus pergi ke bahagian emergency..

bl dh sampai ke emergency..tetiba trnmpk student sy yg alami eksiden..thawin n fandy dr kelas DKM1B..thawin jatuh moto nk elak dr kereta..luka kat tangan,jari n kaki..

then masuk jumpa doc..n cerita2 apa yg brlaku..then trus dia admit sy msk ward 4,hospital seberang jaya..mlm tu jugak,semua proses dilakukan..membuat TVS(transaginal scan)..then doc tu nmpk mcm ada lebuhan lagi yang tak keluar..lbh kurang 9mm..then dia call senior doc..then diorg decide tak perlu lakukan dnc..sbb lebihan tu blh keluar sendiri…alhamdulilah..bab dgr dnc tu,plg la sy gerun..

so esoknya dh blh keluar ward..so mlm tu tido la sy dlm ward..tak pernah lg tido brmalam di ward..time brsalin zafran dl,tido dlm labour room..hahaha…sy pun tak tau knapa kna tido sana..lps subuh br sy ditolak masuk ke ward..then ptg tu discharge keluar..

ehm..agak buhsan rupanya yer dok kt ward..ehm..patutla org brtambah sakit ye…ehm…ok lah..nti kita sambung lagi ye..

harap2 kemalasan saya akan brkurangan selepas ini ye

gara-gara kuat berangan

Published June 10, 2011 by zakiahnizuan

asslamualaikum…

hari nie nk cerita apa yg jadi gara2 kuat berangan..sila jgn contohi ye..hehehe

kjadian nie trjadi pagi semalam..pagi2 aktviti saya sibuk ngan si kecik tu..bagun2 ja dia dr tido,sibuk la dia nk buat kerja..rutin dia pg2,cuci toilet!!!waaa..lantak la labu..aslkan dia tak melalak..saya mandi brsama2 ngan kecik..then dh siap2 bagai,angkut beg,kunci pintu nak p kerja and nk hantar zafran g rumah pengasuh dia..jeng jeng jeng elok nk dukung zafran,br perasan.kt tangan ada kunci kereta ja..kunci rumah tak de!!tgk dalam handbang pun tak de…so ada dalam rumah!!!cmno nie???

husband sy kat PD,jauh nyer la nk g ambik kunci..tak leh nk fikir lagi cmne nk buat..so sy g kerja,thumbprint dl,hantar zafran kt pengasuh and then telepon suami saya..cmne nk buat..dia bagi idea cb g tanya ofis pentadbiran kawasan perumahan kami..so sy pun g la..ofis tak bukak lagi..pastu trjumpa ngan pakcik mail bahgian cuci2 bangunan..dia pun tanya,pintu dapur kunci tak..sbb flat kami,blh msk kot pintu dapur..tp kbaykan rumah,dipasangkan dgn grill..trmasuk lah rumah saya..

then g tinjau,alhamdulilah,sy tak tutup pun pintu dapur tu..so pakcik mail p ambik cutter tuk potong padlock yg ada pd grill dapur,masuk dalam rumah,bukak pintu..huhuhu..alhamdulilah..nasib la ada pakcik mail..kalau tak,msti dah kna pecah pintu rumah..

sebenarnya sebelum tu,dalam dok brsiap2 nak p kerja tu..so dok berangan something..sampai lupa semua bnda..dan suami saya juga tgh berangan pada bnda yg sama dan dia tak boleh nk fokus lgsg dalam study dia!sedangkan dia ada exam esok pagi nyer tu..lgsg apa yg di baca nyer tak de dalam otak…uwaaa..kronik dah kami brdua..

nak tau apa yg diangankan tu…kna tunggu di next next entry..hehehe

21 days to a new habit…

Published June 8, 2011 by zakiahnizuan

ehm…tak tau nk mencoretkan apa..so saya ambik email dr pegawai psikologi politeknik seberang perai..

Steven Aitchison : 21 days to a new habit.

Bahan yang saya baca daripada penulis blog Change Your Mind And Change Your Life ini membuat saya terpanggil untuk berkongsi secara ringkas beberapa fakta menarik yang terkandung dalam artikel ini. Semoga bermanfaat dan dapat disesuaikan dalam konteks kehidupan seharian kita.

– Kajian membuktikan yang setiap tabiat baru dapat dikekalkan selepas amalan selama 21 hari.
– Jika anda memulakan suatu tabiat baru, (contoh : berhenti merokok, mula bersenam) jangan beritahu diri anda( minda sedar) bahawa anda terpaksa lakukan perubahan itu seumur hidup tetapi anda hanya perlu lakukan perubahan itu selama 21 hari.
– Jika anda memberitahu diri anda bahawa perubahan ini perlu dilakukan seumur hidup, banyak perkara yang anda pertimbangkan dan kebiasaanya membawa kepada perasaan ragu-ragu. Perasaan ragu-ragu ini selalunya merencatkan setiap tindakan yang anda akan ambil.
– Selepas 21 hari, tabiat baru dan rutin baru akan terbentuk dan minda sedar anda akan dapat membuat pertimbangan yang lebih jelas dan wajar.
– Jadi mulai esok, jika ada perubahan yang perlu anda lakukan, cuba secara istiqamah selama 21 hari. Dan lihat sendiri hasilnya.

sy rs,sy perlu praktikkan begini juga nanti..insyaAllah..sbb mood berangan masih lg tinggi..ya Allah,permudahkan urusan kami ini..moga2 angan-angan2 kami suami isteri menjadi realiti..

Tips Mendidik Anak

Published May 25, 2011 by zakiahnizuan

sumber sy ambik dari SGM tempoh hari.
susunan : abdul halim masnan(alim98a@yahoo.com)

Caragaya Barat

3 jenis keibubapaan yg diperkenalkan Baumrind(1967)

1. Autoritatif
– lebih terbuka dan consensus

2. Autoritarian
– peraturan dan arahan
– peranan 1 pihak dan rigid

3. Permisif
– terlalu bebas atai tiada kawalan

2 dimensi gaya asuhan

1. resposif : terbuka dan boleh berbincang
2. demanding : banyak tuntutan dan desakan & terlalu mengawasi

caragaya tradisional

kawalan disiplin
– mengajar anak kawal tingkahlaku melalui ganjaran atau hukuman
– perana kadangkala dimain sebelah pihak saja
– ibu bapa mudah putus asa dan ada yang membiarkan atau memberikan hukuman yang terlalu berat

caragaya mengikut islam

Rasulullah S.A.W telah menggariskan empat tahap mendidik anak iaitu :

tahap pertama : (0-6)
-bergurau dan membelai penuh kasih sayang

tahap kedua : (7-14)
– arahan,disiplin dan memberi tanggungjawab

tahap ketiga : (15-21)
-didik secara berkawan,bertukar pendapat dan dihormati pendapat mereka selagi yang tidak bertentangan dgn syariat.

tahap keempat : (21 ke atas)
– memberikan kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat
– ibu bapa hanya sbg penasihat.

saranan di dalam Al-Quran

Firmannya “Dan ingatlah ketika Lukman menasihati anaknya dengan berkata : wahai anakku, janganlah kamu syirik kepada Allah kerana syirik itu satu kezaliman yang besar”

antaranya :
1. mendirikan ibadat solat
2. menyeru manusia berbuat kebajikan dan melarang membuat kemungkaran
3. bersabar ketika berhadapan dengan ujian hidup
4. mengimani setiap yang baik pasti ada belasannya, begitu juga sebaliknya.
5. tidak berlaku sombong terhadap orang lain
6. sentiasa merendah diri
7. hidup secara sederhana
8. jangan meninggikan suara kepada org lain.

tahap kecemerlangan ibu bapa

1. sederhana
-banyak memberi nasihat
arahan agak kurang jelas

2. Baik
-memberi arahan dengan jelas dan khusus

3. cemerlang
-menjadi contoh tauladan terbaik berdasarkan saranan islam

pentingnya ilmu dan pendidikan islam

– dalam mendidik anak,tiada formula khusus yg blh diikuti atau diterapkan kerana setiap anak adlh makhluk yg luar biasa dan unik dan berbeza2
— ilmu mendidik anak adlh satu ilmu kemahiran yg perlu dimiliki oleh ibu bapa sebagaimana perlunya mereka memilii ilmu kemahiran rumah tangga,kewangan,teknikal dan agama.

ibu bapa sebagai role model
tanggungjawab ibu bapa mendidik anak2 bermula dari buaian hingga ke liang lahad.
adalah menjadi kewajipan ibu bapa membentuk keluarga islam supaya menjadi role model kepada anak2 apbl mereka dewasa kelak.

serba sikit ttg breastfeeding : hasil dapatan dari gathering lepas

Published May 24, 2011 by zakiahnizuan

salam..shat?hehehe..lm dok buka page kosong,tp tak mencoretkan apa2 pun…

ehm…sy mmg tak pandai mengarang sama,sbb tu mgambil masa yg lama tuk menulis..dl time skolah,kalau time bm,bi msti mgantuk..tp cuba time matematik,haaa..mau trbeliak biji mata nie nengok depan..cikgu tak mgajar lg,dh siap2 buat latihan tau..hee(tak malu nie,puji diri sndri)

ok sy nk cite pasai gathering yg saya g sabtu lps..mmg syok..1st dapat kenal ngan kaum ibu2 lain yg myusu gk..sblm nie sy byk brhubung ngan k.hana,PC(peer counselor) northern region bahagian kedah shj..bl dh g sana,br lah knal bbrp org PC yg sbnrnyer sgt hampir dgn rumah sy..

permulaan majlis,brbncg2 mgenai breastfeeding..time nie buat brain storming A-Z about breasfeeding..sambil2 kita keluarkan idea,pgalaman masing2 diceritakan..dalam sessi nie la baru sy tau mgenai jaundis breastmilk..iaitu kbykan yg kena jaundis nie adalah yg jnis prolonged jaundis..mgikut kak jasmin yg menceritakan pgalaman dia sndri,doc ada myatakan pada nyer jaundis ini tidak bahaya..as long baby aktif,myusu sprti biasa..and jgn sesekali bei bayi anda makanan lain selain susu ibu shj!

tmbh2 bl kita berada brsama2 ngan org tua2,mcm tips diberi..contoh yg slalu org tua bg makan tuk menurunkan jaundis adalah,sengkuang cina,mutiara cina,susu kambing..uwaaa…sy ada bg zafran bnda2 nie semua..dan perasaan saya adalah menyesal!!!!!!..tak terucap dek kata2 perasaan myesal nyer tu..punya nk bg jaundis tu turun tp kita lupa something..perut baby masih belum matang tuk memproses semua bntk mkanan di atas..baby hanya blh diberi susu ibu shj! formula milk pun perut baby yg tidak matang tidak dapat memproses..huhuhuhu..and dr pengalaman kakak semasa gathering tu,ada kes yg baby trpaksa ambik treatment..brmasalah dengan usus disebabkan diberi sengkuang cina untuk menurunkan jaundis.

then kami diceritakan serba sikit ttg foremilk(susu awalan) dan hindmilk(susu akhir) oleh k.shida iaitu pemilik MLO penang..sangat syok dgr dia brcerita..brcerita di tepi laut sambil dibuai angin sepoi2 bahasa..mmg syok!..serba ringkas yg diceritakan nyer..sbnr tidak wujud susu kanan tu ‘makanan’ dan susu kiri tu ‘air’..ini cuma lah mitos..apa yg perlu kita lakukan..susukan baby kita sehingga baby tu lpskan sndri,then baru tukar ke sebelah breast yg lagi satu..ini adalah supaya baby kita dapat cukup zat yg diperlukan..susu awalan mempunyai laktosa yg tinggi yg diperlukan baby kita..so kalau kita slalu tukar2 breast,takut baby cma dapat lactose shj..ini kerana susu akhir(hindmilk) mempunyai nutrien yg mengenyangkan baby kita..

yang lbh cair tu(kiri) tu adalah foremilk dan yg lebih pekat(kanan) adalah hindmilk

then selepas slot breastfeeding,ada tajuk tips and trick tuk mendisiplinkan anak..next post sy boh ye tips nyer..and slps tu ada brkaitan ngan cloth diaper..mcm sy,sy cuma brkecimpung dalam poket CD(cloth diaper) shj..kalau skrg mcm2 dh ada..tak trikut rs nyer..huhuhu..sy cuma ada 16kpg..alhamdulilah..cukup tuk kegunaan zafran..nasib la tak brjangkit penyakit menambah koleksi CD nie..

then slps tu ada jgk ttg babywearing..saya dah tak sempat join sbb husband sy ada kerja perlu dia uruskan..so kami bransur dl..bg saya..sgt syok bl brtukar2 idea ttg permasalahan breastfeeding nie..and..kami ada buat cabutan brtuah..sorang dapat 3 hadiah tu..hahaha..sy dapat 2 pasang shawl..and 1 trial pack shaklee(feminine set)..alhamdulilah..rzeki kan..

ok..kita jmpa next post tau..daaa..nk pulang dah

calling for MOM2MOM @ NORTH REGION GATHERING 2011

Published May 20, 2011 by zakiahnizuan

salam..saja nk share2 pada kawan2 di sebelah utara..

MOM2MOM @ NORTH REGION GATHERING 2011
9.30AM-3PM,21/5/2011 (SATURDAY),
PANTAI MERDEKA

~we love natural parenting~

9.30-10.00am : Arrival and registration

10.00-11.00am : Ice breaking session

11.00-12.00pm : The ABCs of Breastfeeding, Advantages of Breastfeeding from A to Z

12.00 -1.30pm : Luncheon with Cloth Diapering and Babywearing demo

1.30 -2.00pm : Talk by En Halim Masnan on Tips and Tricks on Children Discipline

2:00-2.45pm : Lucky Draw

3.00pm : Photo session and Departure.

•*Food = pot luck style, please bring your own mat.
•* Dress theme = purple (optional)

For more details, kindly contact us at m2mnorth@gmail.com

jom esok ramai2 kita memeriahkan majlis..sy,insyaAllah akan menghadirkan diri jugak.sbb topik2 dia sgt menarik..tuk bakal2 ibu,jom la pergi..sbb bkn sng kita nk dpt ilmu ttg breastfeeding..sy dan suami dl,trtanya2 di mana blh kami dapatkan kelas tuk tajuk2 di atas..so jom..pakat2 pi..

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

~~Forever In Mind~~

Sweet Memories

we're happy together :-)

semoga Allah memberkati hidup kami

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.