….dan alasan2nya…

Published August 4, 2010 by zakiahnizuan

salam…

shat?..sy alhamdulilah,sy sihat…td trbaca kt utusan online,susu ibu tidak dihargai…trasa sedih sgt bl bc artikel 2..

skrg sy tgk ramai ibu2 yg myusu baby setakat dalam pantang je..sdh kan..bg sy,susu ibu tu adalah sgt unik..dl time pregnant,sy dan suami mmg menantikan susu sy keluar.trasa truja je bl namapak,cecair kuning tu keluar..

cb kita tgk ibu2 kita dl,diorg akan cb myusu kita sehingga la mencapai umur 2 tahun…tp kita skrg, setakat dalam pantang je kita myusukan baby kita..sedih kan baby kita…kita dl dpt myusu sampai 2 thn,tp anak kita 2 bulan je..so dimana hak anak kita?

kalau kita bg alasan kerja..zaman skrg,bkn lah zaman dl..teknologi sekarang semua dihujung jari..di zaman awl 90-an..maklumat sukar di capai..dan teknologo jugak,tidak maju seperti sekarang,, trutamanya teknologi breastpump! sy still trigt time kecik2 dl,mama sy ada membeli pam yg mcm hon basikal BMX 2 tuk mengepam susu tuk adik2 sy..tp hasil nyer x seberapa.sakit je yg dapat..dl,siang,kami akan diberikan susu tepung manakala malam,akan diberikan susu badan sekenyang2nya..

selain dr alasan kerja,ada jugak yg bagi alasan letih..sy penah bertanya pd sorang kawan sy..myusu badan ke? dia da menjawab..”x larat lah,setiap 2 jam skali anak akak mnum susu,letih”..knape perlu ada perasaan cm gini?kita diberi cuti selama 60 hari..dan sepanjang berpantang,kita x perlu buat pe2 pun..masak pun x perlu..knapa perlu ada perasaan letih? bg sy,time myusu tu lah time sy rehat..dan kdg2 time tu lah sy ambik peluang tuk tidur brsama-sama dgn baby sy..sbnr nyer ada byk posisi myusu yg blh kita ikut…kalu sambil duduk,ye mmg letih skit..tp kita blh pilih scara mgiring..dan posisi ni lah plg digemari sy dan baby sy tuk myusu..jd letih sbnrnyer bkn alasan..kalu letih blk keje pun,bg saya,letih kita akan hilang bl tgk wajah anak kita..baby sy,dia plh setia menanti kepulangan sy dr tmpt keje..time tulah dia nk mgempeng btl2 dgn sy..letak je dia atas tilam,trus dia merengek tuk disusukan..sedangkan sbnrnyer dia br je lps mnum susu badan sy dr botol kt rumah pengasuh..tp dia rindu sbnrnyer dgn nenen dia..tghari pun sy sbnrnyer pergi tuk myusukan dia..tp dia tetap menunggu tuk disusukan walaupun dh kenyang..unik kan..

kalu alasan kita tinggalkn anak di kampung,blk ujung2 minggu je..itu pun bkn alasan yg konkrit tuk tidak myusukan bayi anda..sy pernah tinggalkan baby sy selama 17 hari kerana brkursus di genting higland..baby sy stay brsama2 dgn ayahnyer dia penang..jd persediaan pertama sy,sy sediakan stok susu yg mencukupi untuk 2 minggu…seminggu saya meninggalkan baby sy,sy manage to get 100++ bks x 2.5oz..bayangkan byk mn susu badan kita sebenarnyer..setitik susu badan pun trasa sangat sayang tuk dibuang..x dapat bayangkan mcm mn perasaan org yg memerah susu badan tuk dibuang..huhuhu…sayang nyer….

jd tanya lah minda dan hati kita,yg mn satu pilihan kita..semua keputusan,ada di tangan kita..

p/s : gambar susu saya ada dalam facebook..sy x blh nk boh kt cni sbb facebook kt ofis diblocked..huhuhu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

~~Forever In Mind~~

Sweet Memories

we're happy together :-)

semoga Allah memberkati hidup kami

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: