hasil power pumping…

Published January 26, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum…

shat?..sy alhamdulilah shat..sbnr nyer byk cerita nk cite..tp x tau nk mula dr mana..hehehe..kita mula ngan kisah pyusuan la kot ek..hehehe..sy mmg fanatik sikit ngan pyusuan susu ibu nie…

ok..2 3 menjak nie sy perasan,supply susu sy mcm cukup2 je..naik risau la jugak kan..kalau sakit ke apa ke,cmno kan..stok susu pun,ada la suam2 kuku gitu..tp alhamdulilah still ada even suam2 kuku gtu…so isnin yg lps,sy nekad tuk buat power pumping..ok..bg yg x tau power pumping tu cmne,meh sy cite kan..power pumping nie slalu kita buat tuk increase @ relactation blk susu kita bl kita mgalami low milk supply..ok cara2 nyer mudah je..kita hanya perlu pam selama sejam..tp ada aturan nyer ye..kita mula pam selama 10 min,then kita rest 10min..kemudian sambung lg pam selama 10 min,then rest lg 10min..so buat lah proses nie selama sejam..senang je kan..cma prlu pgorbanan masa yg lbh jelah..memandangkan sy pakai spectra 3 n dh pro buat handfree,so sy x de masalah mgepam sambil makan!..wahahaha..n kita perlu buat selama 3 hari brturut2 n pada masa yg sama..ok mksud masa yg sama tu,let say hari 1st tu kita pam pkul 1tghari,hari kedua n ketiga pun kna lah pkul 1tghari..alhamdulilah..nmpk memberangsangkan..even pertambahn susu dalm 1oz je lbh..tp sy syukur sgt..huhuhu..nk dpt 1oz pun bln senang tau..pd ibu2 yg myusu,msti faham kan perasaan kiah..hehehe…

hasil pada hari pertama..alhamdulilah..
Advertisements

5 comments on “hasil power pumping…

  • salam kak, ingin bertanya, sy ni baru dpt baby dan masih dalam pantang. mmg berhajat nk exclusive breastfeeding. Dah beli pun pump spectra 3. Masalah saya, x tahan sakit suction spectra 3 tu, kuat, sakit kat nipple & neck of the nipple. lps pump sure nipple sy bengkak. akk alami benda yg sama x? naik trauma nk mengepam

    • ummu..kak dl pun 1st guna..time tu truja dpt pam..trus pam ngan suction yg ‘kunun2’ nya selesa..tup2 malam tu bengkak n sakit sgt..mmg naik trauma la jap nk mgepam..lm jugak fikir..sakit cmni ke nti,cmne nti kalau dh keje nti kalau dok sakit cmni..dlm seminggu jgk stop..then fikir blk,ku dh beli mahal2 nie..kna buat sesuatu..sy mula ngan suction yg rendah then up kan sikit je..mmg awal2 susu x brp nk keluar..nie tuk adjust body kita ngan suction pam..bl dh lm2 gna..alhamdulilah..badan dh serasi..ummu dia ambik masa jugak..cuma kita kna berani tuk mencuba semula..selamat mencuba ye…:)

  • thanks kak..sy masih trauma nk guna wpun gina setiap hari. setiap kali nk guna mesti x rela hati..huhu..takpe, bak kata akk dah beli mahal2, kene gak la pakaikan..sy akn cuba lagi.tq

  • Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    BARELY SUPERMOMMY

    The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

    ~~Forever In Mind~~

    Sweet Memories

    we're happy together :-)

    semoga Allah memberkati hidup kami

    WordPress.com

    WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

    %d bloggers like this: