breastfeeding

All posts in the breastfeeding category

serba sikit ttg breastfeeding : hasil dapatan dari gathering lepas

Published May 24, 2011 by zakiahnizuan

salam..shat?hehehe..lm dok buka page kosong,tp tak mencoretkan apa2 pun…

ehm…sy mmg tak pandai mengarang sama,sbb tu mgambil masa yg lama tuk menulis..dl time skolah,kalau time bm,bi msti mgantuk..tp cuba time matematik,haaa..mau trbeliak biji mata nie nengok depan..cikgu tak mgajar lg,dh siap2 buat latihan tau..hee(tak malu nie,puji diri sndri)

ok sy nk cite pasai gathering yg saya g sabtu lps..mmg syok..1st dapat kenal ngan kaum ibu2 lain yg myusu gk..sblm nie sy byk brhubung ngan k.hana,PC(peer counselor) northern region bahagian kedah shj..bl dh g sana,br lah knal bbrp org PC yg sbnrnyer sgt hampir dgn rumah sy..

permulaan majlis,brbncg2 mgenai breastfeeding..time nie buat brain storming A-Z about breasfeeding..sambil2 kita keluarkan idea,pgalaman masing2 diceritakan..dalam sessi nie la baru sy tau mgenai jaundis breastmilk..iaitu kbykan yg kena jaundis nie adalah yg jnis prolonged jaundis..mgikut kak jasmin yg menceritakan pgalaman dia sndri,doc ada myatakan pada nyer jaundis ini tidak bahaya..as long baby aktif,myusu sprti biasa..and jgn sesekali bei bayi anda makanan lain selain susu ibu shj!

tmbh2 bl kita berada brsama2 ngan org tua2,mcm tips diberi..contoh yg slalu org tua bg makan tuk menurunkan jaundis adalah,sengkuang cina,mutiara cina,susu kambing..uwaaa…sy ada bg zafran bnda2 nie semua..dan perasaan saya adalah menyesal!!!!!!..tak terucap dek kata2 perasaan myesal nyer tu..punya nk bg jaundis tu turun tp kita lupa something..perut baby masih belum matang tuk memproses semua bntk mkanan di atas..baby hanya blh diberi susu ibu shj! formula milk pun perut baby yg tidak matang tidak dapat memproses..huhuhuhu..and dr pengalaman kakak semasa gathering tu,ada kes yg baby trpaksa ambik treatment..brmasalah dengan usus disebabkan diberi sengkuang cina untuk menurunkan jaundis.

then kami diceritakan serba sikit ttg foremilk(susu awalan) dan hindmilk(susu akhir) oleh k.shida iaitu pemilik MLO penang..sangat syok dgr dia brcerita..brcerita di tepi laut sambil dibuai angin sepoi2 bahasa..mmg syok!..serba ringkas yg diceritakan nyer..sbnr tidak wujud susu kanan tu ‘makanan’ dan susu kiri tu ‘air’..ini cuma lah mitos..apa yg perlu kita lakukan..susukan baby kita sehingga baby tu lpskan sndri,then baru tukar ke sebelah breast yg lagi satu..ini adalah supaya baby kita dapat cukup zat yg diperlukan..susu awalan mempunyai laktosa yg tinggi yg diperlukan baby kita..so kalau kita slalu tukar2 breast,takut baby cma dapat lactose shj..ini kerana susu akhir(hindmilk) mempunyai nutrien yg mengenyangkan baby kita..

yang lbh cair tu(kiri) tu adalah foremilk dan yg lebih pekat(kanan) adalah hindmilk

then selepas slot breastfeeding,ada tajuk tips and trick tuk mendisiplinkan anak..next post sy boh ye tips nyer..and slps tu ada brkaitan ngan cloth diaper..mcm sy,sy cuma brkecimpung dalam poket CD(cloth diaper) shj..kalau skrg mcm2 dh ada..tak trikut rs nyer..huhuhu..sy cuma ada 16kpg..alhamdulilah..cukup tuk kegunaan zafran..nasib la tak brjangkit penyakit menambah koleksi CD nie..

then slps tu ada jgk ttg babywearing..saya dah tak sempat join sbb husband sy ada kerja perlu dia uruskan..so kami bransur dl..bg saya..sgt syok bl brtukar2 idea ttg permasalahan breastfeeding nie..and..kami ada buat cabutan brtuah..sorang dapat 3 hadiah tu..hahaha..sy dapat 2 pasang shawl..and 1 trial pack shaklee(feminine set)..alhamdulilah..rzeki kan..

ok..kita jmpa next post tau..daaa..nk pulang dah

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

~~Forever In Mind~~

Sweet Memories

we're happy together :-)

semoga Allah memberkati hidup kami

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.