ebm

All posts in the ebm category

sedih…ebm ku punah…

Published March 18, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum….

lm nyer tak mencoretkan apa2 disini..kunun2 sibukk tp sibuk melayan forum ratuhati..kehkehkehkeh..mmg ralit giler mlayan forum..sbnrnyer ada sad story…hukhukhuk

saya blk kmpg last week..sbb spupu sy kawen..then hr ahad,blk semula la ke penang..bl sampai2 rumah,nk bukak lampu,then takleh brnyala..tgk rumah2 jiran,semua cerah..huh..rumah ku trip!dup dap dup dap dh hatiku..tringatkan stok susu di dalm peti..

then sy try godek2 kt switch box,ok..dh blh nyala..selepas dh semua blh nyala,trus sy terpa ke dapur,bkak peti..tgk2..susu saya semua dh cair!!!!!waaaa…..sedih!!!!!!dh la sekakang kera je stok..nie dh punah lak..production susu pun takat cukup2 mkn je..luluh la hati saya nie..peti sejuk lak,mmg dh brbau ‘harum semerbak’..abis suma barang rosak..dh la letih br blk dr kampung..saya lak blk brdua je ngan zafran..waaa…blk2 rumah,nk kna kemas peti sejuk yg 2 ketul tu lg..waaa…tekanan2…brtambah2 tekanan,tgk susu suma abis cair…

tuk pengetahuan rakan2..susu beku yg telah dicairkan,hanya boleh pakai dalam masa 24jam ye..susu saya cair tu ada lbh kurang 140oz!!!cmna cheq nk abiskan dalam 24jam kan?waaa…sayang2…so sy tepon kak hana,tya pendapat dia..memandagkan susu still sejuk,n bau n rs still ok,so sy decide tuk gna stok tu tuk keesokan harinya sbyk 10oz..memandangkan demand zafran hanyalah setakat 10oz- 12oz..

so sekarang,rutin sy sudah kembali ke asal,mlm2 sblm tido,akan pam dl..tp dlm hati,tingin nk bgn mlm2 pam susu..huhuhu..tp pnyakit M masih menebal..moga2 ia akan hilang sikit demi sedikit..then bl sy fikir2 blk,ada hikmah nyer..mgkn sblm nie,sy dok dalam comfort zan trlalu lama sehinggakan hanya pam 3x sehari je,yg lain direct feeding..sbb dlm pyusuan susu ibu,sbnrnya perlu rajin,istiqamah n tawakal..sekarang sy dh mula buat power pumping semula tuk hyperstimulate..ini penting supaya badan sy mghantar signal pd otak mghasilkan susu lbh byk..amin..moga2 usaha ku ini membuahkan hasil…

susu ku yg telah cair

anak ku sgt ringan tulang membantuku mgemas dapur

Advertisements

hasil power pumping…

Published January 26, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum…

shat?..sy alhamdulilah shat..sbnr nyer byk cerita nk cite..tp x tau nk mula dr mana..hehehe..kita mula ngan kisah pyusuan la kot ek..hehehe..sy mmg fanatik sikit ngan pyusuan susu ibu nie…

ok..2 3 menjak nie sy perasan,supply susu sy mcm cukup2 je..naik risau la jugak kan..kalau sakit ke apa ke,cmno kan..stok susu pun,ada la suam2 kuku gitu..tp alhamdulilah still ada even suam2 kuku gtu…so isnin yg lps,sy nekad tuk buat power pumping..ok..bg yg x tau power pumping tu cmne,meh sy cite kan..power pumping nie slalu kita buat tuk increase @ relactation blk susu kita bl kita mgalami low milk supply..ok cara2 nyer mudah je..kita hanya perlu pam selama sejam..tp ada aturan nyer ye..kita mula pam selama 10 min,then kita rest 10min..kemudian sambung lg pam selama 10 min,then rest lg 10min..so buat lah proses nie selama sejam..senang je kan..cma prlu pgorbanan masa yg lbh jelah..memandangkan sy pakai spectra 3 n dh pro buat handfree,so sy x de masalah mgepam sambil makan!..wahahaha..n kita perlu buat selama 3 hari brturut2 n pada masa yg sama..ok mksud masa yg sama tu,let say hari 1st tu kita pam pkul 1tghari,hari kedua n ketiga pun kna lah pkul 1tghari..alhamdulilah..nmpk memberangsangkan..even pertambahn susu dalm 1oz je lbh..tp sy syukur sgt..huhuhu..nk dpt 1oz pun bln senang tau..pd ibu2 yg myusu,msti faham kan perasaan kiah..hehehe…

hasil pada hari pertama..alhamdulilah..

:: ebm ku yg lepas ::

Published December 15, 2010 by zakiahnizuan

salam..sy x pernah tempek gmbr ebm kan..hehehe..nie gmbr ebm pembakar semangat tuk saya di kala susu tgh merudum..huhuhu..

ebm bulan oktober lps..

 

skrg tgh penyakit M sedang melanda..huhuhu..susu skrg hanya cukup tuk zafran mnum..uwaa…bl nk jd rajin blk nie…

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

~~Forever In Mind~~

Sweet Memories

we're happy together :-)

semoga Allah memberkati hidup kami

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.