Uncategorized

All posts in the Uncategorized category

entry yg lama terdelay

Published September 15, 2011 by zakiahnizuan

ini gambar masa 16/8/11..time tu sgt la hepi..tp ia tidak berpanjangan..23/8/11..sy mgalami bleeding yg banyak..saya ada pergi jmpa doktor..tp bl scan,tidak kelihatan kantung..time tu mmg tawakal..dan brdoa pada Allah,permudahkan urusan kerja kami dan berikan la petunjuk..pada 24/8/11,di dalam kelas,sy mgalami mcm period pain..nasib tak terlalu sakit..masih blh mgajar seperti biasa..

balik dari kelas,terus sy menuju ke toilet..and mendapati ada 2 bnda di pad..satu bentuk nya seperti uri dan satu lagi seperti kantung..time tu mmg konfiden yg saya dh pun kehilangan my 2nd baby..

saya brtanya pd k.farah memandangkan dia juga pernah mgalami keguguran..then lps sembang2 so sy decide tuk pergi ke hospital lps brbuka puasa..tp sblm tu sempat lg pusing satu carrefour ngan adik atin nk buat kuih raya….hahaha

tp sebenarnya nk mghilangkan perasaan yg tgh blur..brcampur aduk perasaan time tu..

then lps brbuka puasa,sy dh siap2kan barang nk ke hospital..tepon pgasuh zafran..sbb nk tinggalkn zafran dgn pengasuh dia..then pergi hospital trus pergi ke bahagian emergency..

bl dh sampai ke emergency..tetiba trnmpk student sy yg alami eksiden..thawin n fandy dr kelas DKM1B..thawin jatuh moto nk elak dr kereta..luka kat tangan,jari n kaki..

then masuk jumpa doc..n cerita2 apa yg brlaku..then trus dia admit sy msk ward 4,hospital seberang jaya..mlm tu jugak,semua proses dilakukan..membuat TVS(transaginal scan)..then doc tu nmpk mcm ada lebuhan lagi yang tak keluar..lbh kurang 9mm..then dia call senior doc..then diorg decide tak perlu lakukan dnc..sbb lebihan tu blh keluar sendiri…alhamdulilah..bab dgr dnc tu,plg la sy gerun..

so esoknya dh blh keluar ward..so mlm tu tido la sy dlm ward..tak pernah lg tido brmalam di ward..time brsalin zafran dl,tido dlm labour room..hahaha…sy pun tak tau knapa kna tido sana..lps subuh br sy ditolak masuk ke ward..then ptg tu discharge keluar..

ehm..agak buhsan rupanya yer dok kt ward..ehm..patutla org brtambah sakit ye…ehm…ok lah..nti kita sambung lagi ye..

harap2 kemalasan saya akan brkurangan selepas ini ye

gara-gara kuat berangan

Published June 10, 2011 by zakiahnizuan

asslamualaikum…

hari nie nk cerita apa yg jadi gara2 kuat berangan..sila jgn contohi ye..hehehe

kjadian nie trjadi pagi semalam..pagi2 aktviti saya sibuk ngan si kecik tu..bagun2 ja dia dr tido,sibuk la dia nk buat kerja..rutin dia pg2,cuci toilet!!!waaa..lantak la labu..aslkan dia tak melalak..saya mandi brsama2 ngan kecik..then dh siap2 bagai,angkut beg,kunci pintu nak p kerja and nk hantar zafran g rumah pengasuh dia..jeng jeng jeng elok nk dukung zafran,br perasan.kt tangan ada kunci kereta ja..kunci rumah tak de!!tgk dalam handbang pun tak de…so ada dalam rumah!!!cmno nie???

husband sy kat PD,jauh nyer la nk g ambik kunci..tak leh nk fikir lagi cmne nk buat..so sy g kerja,thumbprint dl,hantar zafran kt pengasuh and then telepon suami saya..cmne nk buat..dia bagi idea cb g tanya ofis pentadbiran kawasan perumahan kami..so sy pun g la..ofis tak bukak lagi..pastu trjumpa ngan pakcik mail bahgian cuci2 bangunan..dia pun tanya,pintu dapur kunci tak..sbb flat kami,blh msk kot pintu dapur..tp kbaykan rumah,dipasangkan dgn grill..trmasuk lah rumah saya..

then g tinjau,alhamdulilah,sy tak tutup pun pintu dapur tu..so pakcik mail p ambik cutter tuk potong padlock yg ada pd grill dapur,masuk dalam rumah,bukak pintu..huhuhu..alhamdulilah..nasib la ada pakcik mail..kalau tak,msti dah kna pecah pintu rumah..

sebenarnya sebelum tu,dalam dok brsiap2 nak p kerja tu..so dok berangan something..sampai lupa semua bnda..dan suami saya juga tgh berangan pada bnda yg sama dan dia tak boleh nk fokus lgsg dalam study dia!sedangkan dia ada exam esok pagi nyer tu..lgsg apa yg di baca nyer tak de dalam otak…uwaaa..kronik dah kami brdua..

nak tau apa yg diangankan tu…kna tunggu di next next entry..hehehe

21 days to a new habit…

Published June 8, 2011 by zakiahnizuan

ehm…tak tau nk mencoretkan apa..so saya ambik email dr pegawai psikologi politeknik seberang perai..

Steven Aitchison : 21 days to a new habit.

Bahan yang saya baca daripada penulis blog Change Your Mind And Change Your Life ini membuat saya terpanggil untuk berkongsi secara ringkas beberapa fakta menarik yang terkandung dalam artikel ini. Semoga bermanfaat dan dapat disesuaikan dalam konteks kehidupan seharian kita.

– Kajian membuktikan yang setiap tabiat baru dapat dikekalkan selepas amalan selama 21 hari.
– Jika anda memulakan suatu tabiat baru, (contoh : berhenti merokok, mula bersenam) jangan beritahu diri anda( minda sedar) bahawa anda terpaksa lakukan perubahan itu seumur hidup tetapi anda hanya perlu lakukan perubahan itu selama 21 hari.
– Jika anda memberitahu diri anda bahawa perubahan ini perlu dilakukan seumur hidup, banyak perkara yang anda pertimbangkan dan kebiasaanya membawa kepada perasaan ragu-ragu. Perasaan ragu-ragu ini selalunya merencatkan setiap tindakan yang anda akan ambil.
– Selepas 21 hari, tabiat baru dan rutin baru akan terbentuk dan minda sedar anda akan dapat membuat pertimbangan yang lebih jelas dan wajar.
– Jadi mulai esok, jika ada perubahan yang perlu anda lakukan, cuba secara istiqamah selama 21 hari. Dan lihat sendiri hasilnya.

sy rs,sy perlu praktikkan begini juga nanti..insyaAllah..sbb mood berangan masih lg tinggi..ya Allah,permudahkan urusan kami ini..moga2 angan-angan2 kami suami isteri menjadi realiti..

calling for MOM2MOM @ NORTH REGION GATHERING 2011

Published May 20, 2011 by zakiahnizuan

salam..saja nk share2 pada kawan2 di sebelah utara..

MOM2MOM @ NORTH REGION GATHERING 2011
9.30AM-3PM,21/5/2011 (SATURDAY),
PANTAI MERDEKA

~we love natural parenting~

9.30-10.00am : Arrival and registration

10.00-11.00am : Ice breaking session

11.00-12.00pm : The ABCs of Breastfeeding, Advantages of Breastfeeding from A to Z

12.00 -1.30pm : Luncheon with Cloth Diapering and Babywearing demo

1.30 -2.00pm : Talk by En Halim Masnan on Tips and Tricks on Children Discipline

2:00-2.45pm : Lucky Draw

3.00pm : Photo session and Departure.

•*Food = pot luck style, please bring your own mat.
•* Dress theme = purple (optional)

For more details, kindly contact us at m2mnorth@gmail.com

jom esok ramai2 kita memeriahkan majlis..sy,insyaAllah akan menghadirkan diri jugak.sbb topik2 dia sgt menarik..tuk bakal2 ibu,jom la pergi..sbb bkn sng kita nk dpt ilmu ttg breastfeeding..sy dan suami dl,trtanya2 di mana blh kami dapatkan kelas tuk tajuk2 di atas..so jom..pakat2 pi..

gadget….ehmmm

Published March 3, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum

shat..hari nie just nk cite merepek2 ja..hehehe..smlm bl dok godek2 fb..ermm trnampak la post kwn sy pasai gadget2 nie..ehmm..kalau tya saya pasai gadget2 nie mmg failed la kan..tak tau pekebenda pun…tak ikut perkembangan teknologi la ummi zafran nie..kahkahakha..ada haku kesah?..tak pun…

then trpikir..aku nie dh masuk fasa lain dh kot..tak ikut dah prkembangan gadget nie..kalau search internet pun,tak pernah trlintas lgsg pasai gadget2 IT nie..yg sy dok guggle,gadget2 pyusuan..kahkahakha..msti bg stgh2 org tak menarik..tp bg sy..hohoho..sgt mgujakan..serupa cm bdk2 dapat candy(ntah2 bdk2 pun x truja dpt candy dh skrg..huhuhu)

then td try la guugle pasai ipad 2 nie..cheq nk tau gk la kan pe dia,brp harga dia..so nie srba sikit pasai ipad..

ihsan dr En Google

PETALING JAYA: Finally, all the speculation can stop. Apple Inc has just unveiled the iPad 2 – the follow-up to its highly successful iPad Tablet computer.
The new device is 33% thinner than the previous one (8.8mm vs.13.4mm), and it’s 15% lighter.
It tips the scales at 601g to 607g depending on the model (vs. 680g to 730g previously), so you’ll feel it less in your lap or knapsack. But it’s still hefty for reading while standing up, like when you’re in a bus.
It retains the 9.7in display and has the same resolution (1,024 x 768-pixel, at 132 pixels per inch) as the iPad, debunking those Retina Display rumours that were circulating.
But as predicted, the iPad 2 has front and rear facing cameras. The VGA camera on the front is meant for use with Apple’s FaceTime video-chat application, allowing users to videoconference with iPad 2 users over a WiFi connection, as well as with users of the iPhone 4 and Macs.
The iPad 2’s rear camera is capable of recording 720p High Definition videos, though it may seem odd to be recording videos with a slate-like device.

SNAP HAPPY: The camera application on the iPad 2 demonstrated after its launch in San Francisco. – AP
Another significant improvement in the iPad 2 is its dual-core Apple A5 processor. This processor, Apple claims, works 2x faster than the one in the original device, which will improve web surfing and multitasking on the iPad 2.
This is also a built-in gyroscope now a-la the iPhone 4, which more accurately measures movement and the orientation of the new Tablet. This should certainly come in useful for games.
And speaking of games, Apple said the iPad 2 will offer enhanced graphical performance that will make games like Infinity Blade run smoother.
Many are likely disappointed that the iPad 2 didn’t get a built-in SD Card slot, which would have made it easy to transfer data to and from the device.
But it does have a brand new video-mirroring feature that allows users to output at a full 1080p on their High Definition TVs, via an Apple Digital AV adaptor cable (US$39 or RM125).
Movie maker

SLIMMER: The iPad 2 is 33% thinner than its predecessor. – AP
iMovie was introduced for mobile devices last year so people could do video-editing on the fly on their iPhone 4, in particular. Now Apple has opened up the opportunity to iPad users as well, with an iPad-specific iMovie application, that is priced at US$4.99 (RM16) at its App Store.
This new version of iMovie will take advantage of the iPad 2’s large screen, which makes it even easier for users to edit HD videos captured via the rear camera.
iMovie for iPad 2 will also offer new themes, a more precise editor, and multitrack audio recording.
For the musicians among us, GarageBand – Apple’s premier music creation software – is on the iPad 2.

This opens up a world of virtual musical instruments, such as keyboards, guitar and drums, that can be played on the Tablet. An electric guitar can also be plugged in. And the sessions can be recorded and manipulated.
Will the iPad 2’s battery life be affected by all these new features? No, said Apple. Users still get the up-to-10-hours battery life that is a capability with the original iPad.
Like with the previous model, the iPad 2 comes in two versions – a WiFi only device and one that has both WiFi and 3G connectivity.
But you do get a choice of colours, this time. The iPad 2 is available in black or white.
Also important, especially to those with both an iPhone 4 and an iPad 2 is that the new Tablet can now use the iPhone 4 as a portable WiFi hotspot.
Some users may not need to opt for the higher priced 3G-capable iPad 2 because of this, and will save on 3G connectivity costs, too.

MORE CHOICE: The iPad 2 is available in black or white. – AP
The iPhone 4 will get this functionality with the arrival of the iOS 4.3 update to its operating system that is scheduled for a March 11 release. Sorry, iPhone 3GS users won’t enjoy this feature.
That’s a wrap
Those who insist on more colour can opt for Apple’s range of iPad 2 Smart Covers. These come in 10 colours, including blue, green, orange, pink, beige and brown. In leather, it’s US$69 (RM220) each, and US$39 (RM125) in vinyl.

BURST OF COLOURS: Those who insist on more colour can opt for Apple’s iPad 2 Smart Cover in 10 colours, including blue, green, orange, pink, beige and brown.
The smart thing about this magnetic cover is that when a user opens it, the iPad 2 will switch on. When you close it, the device goes into hibernation mode.
Aside from protecting the Tablet, the Smart Cover can be folded into a stand, when a user needs to type or watch a video or slideshow, for example.
The iPad 2 will go on sale in the United States on March 11, and from March 25, it will hit the shelves in 26 other countries. Unfortunately, there is no word on Malaysia, Singapore and Hong Kong availability.
iPad 2 prices are between US$499 (RM1,600) and US$829 (RM2,650), same as with the original pricing for the iPad.

Apple has also dropped its prices for the iPad. The Malaysian online Apple store already lists the lowest end iPad (16GB, WiFi-only) at RM1,199, while the highest-end model (64GB, WiFi and 3G) is now RM2,199.
Apple sold 15 million iPads in nine months when the original device made its debut in April, last year.
(Additional reporting provided by TAN KIT HOONG.)
++++
apple.com/ipad

nie ttg harga dia lak..

iPad 2 with Wi-Fi

• $499: 16GB (RM1714)
• $599: 32GB (RM2057)
• $699: 64GB (RM2400)

iPad 2 with Wi-Fi + 3G

• $629: 16GB (RM2160)
• $729: 32GB (RM2500)
• $829: 64GB (RM2848)

uiii bl ku tgk harga dia..fuh kagun jugak..tp dalam hati ku,yg mnjadi PUJAAN hatiku adalah…jeng jeng jeng…

ihsan dr en.google gk

cheq2 skalian jgn tak tau..nie la gadget idaman bg ibu2 myusu tau..bkn calang2 jugak harga dia..rm 1800 gk tau..haa leh dpt ipad 2 dah sebijik..

bg sy yg tak seberapa nie..erm..desktop lenovo dpn sy nie pun,udah la..dh ckp canggih dh nie..

zafran dan alahan susu lembu..

Published February 28, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum…

hari nie kiah nk share sikit ttg alahan protein susu..kiah ambik nie dr satu web dr.com.my

Ditulis oleh Dr. Ramli
Rabu, 11 Februari 2009

Alahan kepada protein susu lembu sering diperhatikan di kalangan bayi dan kanak-kanak. Ia terjadi sebaik sahaja seseorang bayi diberi susu lembu dan menghadapi reaksi alahan terhadap protein susu lembu. Sebanyak 7.5% bayi dan kanak-kanak alah kepada susu lembu. 80% akan bebas daripada alahan tersebut dalam 3 tahun pertama. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka akan kekal dengan alahan sepanjang hidup.

Apakah sebabnya terjadinya alahan kepada protein susu lembu?

Alahan di kalangan ahli keluarga. Anak anda berkemungkinan besar menghadapi alahan kepada protein susu lembu, sekiranya anda ataupun pasangan anda alah kepada susu lembu.

Tempoh penyusuan susu ibu yang terlalu pendek

Pendedahan awal kepada rumusan berasaskan susu lembu

Alahan kepada protein susu lembu didapati dalam pelbagai peringkat. Tanda-tandanya mungkin berlaku secara tiba-tiba sebaik sahaja minum susu atau pun selepas beberapa jam atau hari selepas meminum susu. Seseorang kanak-kanak mungkin mengalami satu atau lebih simptom.

Bagaimanakah saya dapat mengetahui si manja saya alah kepada susu lembu?

Dibawah adalah tanda-tanda alahan kepada protein susu lembu.

Jenis 1: Reaksi Segera
Muncul Selepas 45 minit meminum susu.

Kolik(Kembung perut), cirit-birit, muntah, ruam, nafas berbunyi, bersin.

Jenis 2: Reaksi Pertengahan
Muncul dalam masa 45 minit hingga 20 jam selepas meminum susu

Muntah dan cirit-birit

Jenis 3: Reaksi Lambat
Selepas 24 jam meminum susu

Cirit-birit, muntah, nafas berbunyi dan batuk

Simptom-simptom yang disebutkan di atas juga disebabkan oleh penyakit lain. Dengan itu, anda digalakkan meminta nasihat daripada doktor anda untuk mengenalpasti sama ada si manja anda menghadapi alahan kepada susu lembu.

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya si manja saya menghadapi alahan susu lembu?

Rumusan berasaskan susu lembu perlu dihentikan sepenuhnya dan digantikan dengan rumusan lain yang sesuai.
Antara rumusan altenatif yang paling sesuai ialah rumusan berasaskan soya. Rumusan ini telah mula digunakan untuk penyusuan bayi yang menghadapi alahan kepada susu lembu sejak dari tahun 1929.

Rumusan berasaskan soya semakin banyak digunakan sebagai pengganti rumusan berasaskan susu lembu untuk kanak-kanak yang menghadapi alahan kepada susu lembu.
Kebanyakan kanak-kanak yang alah kepada protein susu lembu dapat menerima rumusan berasaskan soya.
Rumusan berasaskan soya dapat membekalkan zat nutrien yang sesuai untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.
Rumusan tanpa laktosa mengandungi protein susu lembu. Jadi, anda perlu elakkannya.

Rujukan: Abbot, Malaysia.

saja kiah nk share,sbb zafran adalah salah seorang yg alah ngan susu lembu..sblm nie kiah tak perasan sbnrnyer..slps minggu lps dia mgalami cirit-birit yg teruk dan merah2 cm ekzema kt montot,br lah sy nak trgerak hati mncari ttg alahan protein susu nie..sbnrnya kes yg zafran cirit birit tu,cma lah mkn dadih dr kwn ofis saya bw..takde la byk sgt pun dia mkn..dlm 2 3 mulut n hujung2 sudu je pun..kwn sy gna dr susu tepung..then lps 8 jam dr tu,trus dia cirit birit for 2 days..sgt risau ok..selang 2 3 jam,cirit..smapaikan dia tak nak mkn pe2, slain susu je..sy ada g farmasi,diorg kata sbb sy tak jaga mkn,sbb tu anak sy cirit birit..sy btl2 tak puas hati bl org kat farmasi kata cmtu..anak sy dh 12 bulan ok..bkn kecik lg..susu ibu nie cma mkanan pelengkap je..yg sblm2 nie sy melantak sambil tumis pe suma tu,anak sy x cirit birit pun..huh..dont like!

then bl dh cari maklumat ni,yes sy konfiden yg anak sy alah pd susu lembu..sbb nie bkn kali pertama dia jd cmnie..kjadia prtama,time nie dalam pantang lg..tim nie sy tgh brurut,anak saya lak lapar,then time tu sy x beli pam lg..so mama sy ambik jalan mudah,bancuh susu formula..then 2 3 hari dia colic..huhuhu..sgt ksian..then kjadian kedua bl sy kna g kursus di genting and time tu stok susu dah abis..hsbnd sy suruh ‘pnjam’ susu kwn sy yg hntr anak sama2 ngan saya..sy lak segan time tu,sbb nk kna pk pjg tau bab2 tu..then hsbnd sy pun g beli susu formula..BS sy cma bagi 0.5oz,then anak sy trus muntah n sampai lembik badan dia..huhuhu..

so dgn ini,doakan lah saya supaya saya dpt myusukan(btl ke nie tatabahasa ku) zafran sehinnga dia brumur 2 tahun..ada half way to go..caiyok2…

mulut penuh buah sbb lapar sangat..tak lalu nak mkn nasi

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

~~Forever In Mind~~

Sweet Memories

we're happy together :-)

semoga Allah memberkati hidup kami

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.