::short sem::

Published May 16, 2011 by zakiahnizuan

salam…gudmorning semua..hahaha..tetibe je kan..hehehe..

hari nie dh msk minggu ke-2 dlm short sem..alhamdulilah..tak sabar nk abiskan short sem nie..hehehe..mcm bdl2 lak kan..tp tu la kan..kdg2 rs letih la..tmbh2 kalau bd2 just ada 3 org je,,rs x smgt sgt nk mgajar..plus dh pernah dh mgajar depa n sblm nie depa failed ngan sy dlm sbjk yg sama gk..huhuhu..down sgt rsa..sblm nie dh abis tenaga mgjr depa n depa main2 dlm kelas..skrg tgk blk depa..adoyai..ehm..moga2 kali nie akan perubahan positif la tuk depa..

sambil tu..sy nk bg soalan..yg mana satu jawapan di bawah nie yg betul?..hehehe

sila abaikan tulisan yg buruk nie ye..hehehe..

macam-macam cerita…kehkehkeh

Published May 10, 2011 by zakiahnizuan

salam…

lm nyer x update apa2 kt sini..nk kata bz..hehehe..alasan semata2 je tu..tp byk sebenarnyer nk cite..meh kiah cite satu2 la ye..ok kita mula nagn yg nie dulu

last two weeks,sibuk ngan final..final kali nie rasa dasyat sikit..banyak kes peniruan..mcm2 style ada,ada yg siap selak buku,ada yg bw nota..ada yg meniru sbb taku tak dapat A..ehm..tp yg plg kesian,bl ada yg trpaksa tempuh,3 paper dlm masa satu hari..huhuhu..ini lah cabaran bl brgelar seorang pelajar ye..sy dh pernah merasa dl..kdg2 rs takut tuk menghadapi tuk menjadi pelajar semula..huhuhu..peperiksaan la part plg memeritkan bagi seseorang yg brgelar pelajar!..sy nie penakut ngan exam..rs cm nk demam je bl nk msk dewan periksa..huhu..cmno nk sambung master nie weh???!

ok 2nd..cite pasai pyusuan la plak kot ye..sblm nie sy pernah cite ebm sy punah kan..sy diuji lg dgn pam kesayangan sy spectra 3 jatuh then mrajuk..then suction dia x brp nk best sy..so apa yg sy buat..sy perah gna tangan!!!waaa…hanya Allah sj yg tau,betapa lenguh nyer belakang sbb sbb dok tunduk tgk botol susu..tp lm2 rs jatuh cinta plak pd teknik marmet(perah gna tangan)…sy ada medela harmony..tp rs x syok..rs mcm nk let go ja,,tp sapa la nk ambik ye?hehehe..sapa2 nk ambik,bgtau ye..rs cm nk rambat avent isis manual..kahkahakha..nafsu!!!yg syok teknik marmet nie,syok tgk susu memancut2 kluar dr liang2 susu..heaven giler time tu..tmbh2 bl buat tandem nursing..sebelah zafran myusu,sebelah lg sy perah..even dpt dlm 2oz pu,sronok giler dh…then lps tu,sy g hantar servis la spectra 3 kesayangan ku nie…pd sesape yg dok are penang,and nak hantar servis spectra 3 anda,anda blh trus ke tropicana medical center kt jalan masjid negeri..kt sana,ada kedai pyusuan..depa ada sediakan perkhidmatan menservis spectra and ameda..harga pun berpatutan..kiah kena dlm rm45..

ok nk cite pasai my little hero lak…ehm skrg lg byk ragam nyer..dh brusia setahun 2 bulan..makin hari makin cerdik..hehehe..skrg dh dapat kaki,x nk dh org pegang2 tgn nyer..tp mslh nyer,jnis brjalan menonong je..tu yg bahaya..slalu sy sk lepas dia jalan kt tempat permainan dalam jusco..mulut lak skrg,dh mula ikut perkataan yg kita cakap..contohnya : tik(cantik),dap(sedap),nak,mamam(makan),cat,lah(Allah),adeh(adoi)..alhamdulilah…ringan jugak mulut dia..even ada org myatakan anak sy mgkn akan lmbt brcakap sbb dia cpt brjalan..tp sy x stuju ngan statement tu..sbb budak dia ada perkembangan sndri..so dont wori kalau depa lambat dgn sesuatu perkembangan..sbnrnyer sy byk blajar dr adik zakwan..sbb dia salah seorng yg lmbt brcakap..so mama sy hantar dia ke speech therapist di hospital sultanah bahiyah tuk treatment..skrg dh blh dh sikit2..as a parent,kita jgn putus asa pd anak, and sntiasa memberi semangat and harapan pd mereka..contoh mcm adik zakwan..sewaktu usia nyer 3 thn,dia hanya blh kata kipas and mama shj..setelah diberi rangsangan,alhamdulilah dh ada vocab2 lain.lambt,yes lambat..mgkn kunci nyer adalah kesabaran..dr ctu saya blajar tips tuk bg anak cepat cakap..rupa2nyer kita kna rajin main2 ngan pipi baby n slalu communicate ngan dia sambil2 dia bermain..sy sk bk kamus brgambar sambil brcerita..tp zafran suka gambar binatang je..gmbr2 lain,dia x layan sgt..kahkahkahakah…:D..so last week kami bw dia g underwaterworld lgkawi..tgk fish..dia punya la semangat tgk fish,smpai x nk brganjak dr akuarium tu..tp gmbr kt hp hsbnd sy la plak..huhuhu..

ok cite bab hsbnd sy lak..lm nyer la kan x cite pasai dia..asyik2 pasai zafran je kan..kahkahakha..x de benda menarik..hahaha..sori ye abg..tp kiah tau,abg x tau pun add blog kiah nie..n x pernah tau pun pasai blog2 nie..dh mati dh lesen ‘kejuruteraan komputer’ awk tu..hahaha..dia skrg kt PD for three month..tuk kursus G3..nie salah satu kursus tuk knaikan pangkat ke mejar lak..exam alhamdulilah dh lps..so tinggai kursus2 yg penting (mkna nya sy nk kna tinggai sorang2 la tu)huhuhuhu..x suka tau..tp nk buat cmne..tu la kerja dia..then after abis kursus,dia akan brposting di tempat br..iaitu di unit dia sndri KOD kt sg.petani gk..alhamdulilah..lega la jugak sy..sbb dia still lg kerja di belah2 utara..x dpt nk bayang la kalau la dia kna posting kt tmpt2 lain..dilema nyer adakah sy nk ikut jugak..udah la jnis kerja 3 thn je kt satu2 tmpt..sapa nk layan weh kalau sy setiap 3 thn dok brpindah2 tmpt..last2 msti dia soh sy jd officer kt dapur je..kehkehekeh..nak sebenarnya..tp ‘lobang’ hutang lebih dalam dari kemampuan suami sy..ehm..alasan!hahaha..plus sy sbnrnye sk ngan kerja sy skrg..itu yg membuatkan hati terasa berat tuk melepaskan jawatan skrg..tp tak tau dikemudia hari macam mana plak kan…hanya Allah yg Maha Mengetahui..

so setakat nie dl entry yg cerca merba nie ye..jom mkn pisang goreng panas!!!!jemput2

sedih…ebm ku punah…

Published March 18, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum….

lm nyer tak mencoretkan apa2 disini..kunun2 sibukk tp sibuk melayan forum ratuhati..kehkehkehkeh..mmg ralit giler mlayan forum..sbnrnyer ada sad story…hukhukhuk

saya blk kmpg last week..sbb spupu sy kawen..then hr ahad,blk semula la ke penang..bl sampai2 rumah,nk bukak lampu,then takleh brnyala..tgk rumah2 jiran,semua cerah..huh..rumah ku trip!dup dap dup dap dh hatiku..tringatkan stok susu di dalm peti..

then sy try godek2 kt switch box,ok..dh blh nyala..selepas dh semua blh nyala,trus sy terpa ke dapur,bkak peti..tgk2..susu saya semua dh cair!!!!!waaaa…..sedih!!!!!!dh la sekakang kera je stok..nie dh punah lak..production susu pun takat cukup2 mkn je..luluh la hati saya nie..peti sejuk lak,mmg dh brbau ‘harum semerbak’..abis suma barang rosak..dh la letih br blk dr kampung..saya lak blk brdua je ngan zafran..waaa…blk2 rumah,nk kna kemas peti sejuk yg 2 ketul tu lg..waaa…tekanan2…brtambah2 tekanan,tgk susu suma abis cair…

tuk pengetahuan rakan2..susu beku yg telah dicairkan,hanya boleh pakai dalam masa 24jam ye..susu saya cair tu ada lbh kurang 140oz!!!cmna cheq nk abiskan dalam 24jam kan?waaa…sayang2…so sy tepon kak hana,tya pendapat dia..memandagkan susu still sejuk,n bau n rs still ok,so sy decide tuk gna stok tu tuk keesokan harinya sbyk 10oz..memandangkan demand zafran hanyalah setakat 10oz- 12oz..

so sekarang,rutin sy sudah kembali ke asal,mlm2 sblm tido,akan pam dl..tp dlm hati,tingin nk bgn mlm2 pam susu..huhuhu..tp pnyakit M masih menebal..moga2 ia akan hilang sikit demi sedikit..then bl sy fikir2 blk,ada hikmah nyer..mgkn sblm nie,sy dok dalam comfort zan trlalu lama sehinggakan hanya pam 3x sehari je,yg lain direct feeding..sbb dlm pyusuan susu ibu,sbnrnya perlu rajin,istiqamah n tawakal..sekarang sy dh mula buat power pumping semula tuk hyperstimulate..ini penting supaya badan sy mghantar signal pd otak mghasilkan susu lbh byk..amin..moga2 usaha ku ini membuahkan hasil…

susu ku yg telah cair

anak ku sgt ringan tulang membantuku mgemas dapur

gadget….ehmmm

Published March 3, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum

shat..hari nie just nk cite merepek2 ja..hehehe..smlm bl dok godek2 fb..ermm trnampak la post kwn sy pasai gadget2 nie..ehmm..kalau tya saya pasai gadget2 nie mmg failed la kan..tak tau pekebenda pun…tak ikut perkembangan teknologi la ummi zafran nie..kahkahakha..ada haku kesah?..tak pun…

then trpikir..aku nie dh masuk fasa lain dh kot..tak ikut dah prkembangan gadget nie..kalau search internet pun,tak pernah trlintas lgsg pasai gadget2 IT nie..yg sy dok guggle,gadget2 pyusuan..kahkahakha..msti bg stgh2 org tak menarik..tp bg sy..hohoho..sgt mgujakan..serupa cm bdk2 dapat candy(ntah2 bdk2 pun x truja dpt candy dh skrg..huhuhu)

then td try la guugle pasai ipad 2 nie..cheq nk tau gk la kan pe dia,brp harga dia..so nie srba sikit pasai ipad..

ihsan dr En Google

PETALING JAYA: Finally, all the speculation can stop. Apple Inc has just unveiled the iPad 2 – the follow-up to its highly successful iPad Tablet computer.
The new device is 33% thinner than the previous one (8.8mm vs.13.4mm), and it’s 15% lighter.
It tips the scales at 601g to 607g depending on the model (vs. 680g to 730g previously), so you’ll feel it less in your lap or knapsack. But it’s still hefty for reading while standing up, like when you’re in a bus.
It retains the 9.7in display and has the same resolution (1,024 x 768-pixel, at 132 pixels per inch) as the iPad, debunking those Retina Display rumours that were circulating.
But as predicted, the iPad 2 has front and rear facing cameras. The VGA camera on the front is meant for use with Apple’s FaceTime video-chat application, allowing users to videoconference with iPad 2 users over a WiFi connection, as well as with users of the iPhone 4 and Macs.
The iPad 2’s rear camera is capable of recording 720p High Definition videos, though it may seem odd to be recording videos with a slate-like device.

SNAP HAPPY: The camera application on the iPad 2 demonstrated after its launch in San Francisco. – AP
Another significant improvement in the iPad 2 is its dual-core Apple A5 processor. This processor, Apple claims, works 2x faster than the one in the original device, which will improve web surfing and multitasking on the iPad 2.
This is also a built-in gyroscope now a-la the iPhone 4, which more accurately measures movement and the orientation of the new Tablet. This should certainly come in useful for games.
And speaking of games, Apple said the iPad 2 will offer enhanced graphical performance that will make games like Infinity Blade run smoother.
Many are likely disappointed that the iPad 2 didn’t get a built-in SD Card slot, which would have made it easy to transfer data to and from the device.
But it does have a brand new video-mirroring feature that allows users to output at a full 1080p on their High Definition TVs, via an Apple Digital AV adaptor cable (US$39 or RM125).
Movie maker

SLIMMER: The iPad 2 is 33% thinner than its predecessor. – AP
iMovie was introduced for mobile devices last year so people could do video-editing on the fly on their iPhone 4, in particular. Now Apple has opened up the opportunity to iPad users as well, with an iPad-specific iMovie application, that is priced at US$4.99 (RM16) at its App Store.
This new version of iMovie will take advantage of the iPad 2’s large screen, which makes it even easier for users to edit HD videos captured via the rear camera.
iMovie for iPad 2 will also offer new themes, a more precise editor, and multitrack audio recording.
For the musicians among us, GarageBand – Apple’s premier music creation software – is on the iPad 2.

This opens up a world of virtual musical instruments, such as keyboards, guitar and drums, that can be played on the Tablet. An electric guitar can also be plugged in. And the sessions can be recorded and manipulated.
Will the iPad 2’s battery life be affected by all these new features? No, said Apple. Users still get the up-to-10-hours battery life that is a capability with the original iPad.
Like with the previous model, the iPad 2 comes in two versions – a WiFi only device and one that has both WiFi and 3G connectivity.
But you do get a choice of colours, this time. The iPad 2 is available in black or white.
Also important, especially to those with both an iPhone 4 and an iPad 2 is that the new Tablet can now use the iPhone 4 as a portable WiFi hotspot.
Some users may not need to opt for the higher priced 3G-capable iPad 2 because of this, and will save on 3G connectivity costs, too.

MORE CHOICE: The iPad 2 is available in black or white. – AP
The iPhone 4 will get this functionality with the arrival of the iOS 4.3 update to its operating system that is scheduled for a March 11 release. Sorry, iPhone 3GS users won’t enjoy this feature.
That’s a wrap
Those who insist on more colour can opt for Apple’s range of iPad 2 Smart Covers. These come in 10 colours, including blue, green, orange, pink, beige and brown. In leather, it’s US$69 (RM220) each, and US$39 (RM125) in vinyl.

BURST OF COLOURS: Those who insist on more colour can opt for Apple’s iPad 2 Smart Cover in 10 colours, including blue, green, orange, pink, beige and brown.
The smart thing about this magnetic cover is that when a user opens it, the iPad 2 will switch on. When you close it, the device goes into hibernation mode.
Aside from protecting the Tablet, the Smart Cover can be folded into a stand, when a user needs to type or watch a video or slideshow, for example.
The iPad 2 will go on sale in the United States on March 11, and from March 25, it will hit the shelves in 26 other countries. Unfortunately, there is no word on Malaysia, Singapore and Hong Kong availability.
iPad 2 prices are between US$499 (RM1,600) and US$829 (RM2,650), same as with the original pricing for the iPad.

Apple has also dropped its prices for the iPad. The Malaysian online Apple store already lists the lowest end iPad (16GB, WiFi-only) at RM1,199, while the highest-end model (64GB, WiFi and 3G) is now RM2,199.
Apple sold 15 million iPads in nine months when the original device made its debut in April, last year.
(Additional reporting provided by TAN KIT HOONG.)
++++
apple.com/ipad

nie ttg harga dia lak..

iPad 2 with Wi-Fi

• $499: 16GB (RM1714)
• $599: 32GB (RM2057)
• $699: 64GB (RM2400)

iPad 2 with Wi-Fi + 3G

• $629: 16GB (RM2160)
• $729: 32GB (RM2500)
• $829: 64GB (RM2848)

uiii bl ku tgk harga dia..fuh kagun jugak..tp dalam hati ku,yg mnjadi PUJAAN hatiku adalah…jeng jeng jeng…

ihsan dr en.google gk

cheq2 skalian jgn tak tau..nie la gadget idaman bg ibu2 myusu tau..bkn calang2 jugak harga dia..rm 1800 gk tau..haa leh dpt ipad 2 dah sebijik..

bg sy yg tak seberapa nie..erm..desktop lenovo dpn sy nie pun,udah la..dh ckp canggih dh nie..

zafran dan alahan susu lembu..

Published February 28, 2011 by zakiahnizuan

assalamualaikum…

hari nie kiah nk share sikit ttg alahan protein susu..kiah ambik nie dr satu web dr.com.my

Ditulis oleh Dr. Ramli
Rabu, 11 Februari 2009

Alahan kepada protein susu lembu sering diperhatikan di kalangan bayi dan kanak-kanak. Ia terjadi sebaik sahaja seseorang bayi diberi susu lembu dan menghadapi reaksi alahan terhadap protein susu lembu. Sebanyak 7.5% bayi dan kanak-kanak alah kepada susu lembu. 80% akan bebas daripada alahan tersebut dalam 3 tahun pertama. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka akan kekal dengan alahan sepanjang hidup.

Apakah sebabnya terjadinya alahan kepada protein susu lembu?

Alahan di kalangan ahli keluarga. Anak anda berkemungkinan besar menghadapi alahan kepada protein susu lembu, sekiranya anda ataupun pasangan anda alah kepada susu lembu.

Tempoh penyusuan susu ibu yang terlalu pendek

Pendedahan awal kepada rumusan berasaskan susu lembu

Alahan kepada protein susu lembu didapati dalam pelbagai peringkat. Tanda-tandanya mungkin berlaku secara tiba-tiba sebaik sahaja minum susu atau pun selepas beberapa jam atau hari selepas meminum susu. Seseorang kanak-kanak mungkin mengalami satu atau lebih simptom.

Bagaimanakah saya dapat mengetahui si manja saya alah kepada susu lembu?

Dibawah adalah tanda-tanda alahan kepada protein susu lembu.

Jenis 1: Reaksi Segera
Muncul Selepas 45 minit meminum susu.

Kolik(Kembung perut), cirit-birit, muntah, ruam, nafas berbunyi, bersin.

Jenis 2: Reaksi Pertengahan
Muncul dalam masa 45 minit hingga 20 jam selepas meminum susu

Muntah dan cirit-birit

Jenis 3: Reaksi Lambat
Selepas 24 jam meminum susu

Cirit-birit, muntah, nafas berbunyi dan batuk

Simptom-simptom yang disebutkan di atas juga disebabkan oleh penyakit lain. Dengan itu, anda digalakkan meminta nasihat daripada doktor anda untuk mengenalpasti sama ada si manja anda menghadapi alahan kepada susu lembu.

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya si manja saya menghadapi alahan susu lembu?

Rumusan berasaskan susu lembu perlu dihentikan sepenuhnya dan digantikan dengan rumusan lain yang sesuai.
Antara rumusan altenatif yang paling sesuai ialah rumusan berasaskan soya. Rumusan ini telah mula digunakan untuk penyusuan bayi yang menghadapi alahan kepada susu lembu sejak dari tahun 1929.

Rumusan berasaskan soya semakin banyak digunakan sebagai pengganti rumusan berasaskan susu lembu untuk kanak-kanak yang menghadapi alahan kepada susu lembu.
Kebanyakan kanak-kanak yang alah kepada protein susu lembu dapat menerima rumusan berasaskan soya.
Rumusan berasaskan soya dapat membekalkan zat nutrien yang sesuai untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.
Rumusan tanpa laktosa mengandungi protein susu lembu. Jadi, anda perlu elakkannya.

Rujukan: Abbot, Malaysia.

saja kiah nk share,sbb zafran adalah salah seorang yg alah ngan susu lembu..sblm nie kiah tak perasan sbnrnyer..slps minggu lps dia mgalami cirit-birit yg teruk dan merah2 cm ekzema kt montot,br lah sy nak trgerak hati mncari ttg alahan protein susu nie..sbnrnya kes yg zafran cirit birit tu,cma lah mkn dadih dr kwn ofis saya bw..takde la byk sgt pun dia mkn..dlm 2 3 mulut n hujung2 sudu je pun..kwn sy gna dr susu tepung..then lps 8 jam dr tu,trus dia cirit birit for 2 days..sgt risau ok..selang 2 3 jam,cirit..smapaikan dia tak nak mkn pe2, slain susu je..sy ada g farmasi,diorg kata sbb sy tak jaga mkn,sbb tu anak sy cirit birit..sy btl2 tak puas hati bl org kat farmasi kata cmtu..anak sy dh 12 bulan ok..bkn kecik lg..susu ibu nie cma mkanan pelengkap je..yg sblm2 nie sy melantak sambil tumis pe suma tu,anak sy x cirit birit pun..huh..dont like!

then bl dh cari maklumat ni,yes sy konfiden yg anak sy alah pd susu lembu..sbb nie bkn kali pertama dia jd cmnie..kjadia prtama,time nie dalam pantang lg..tim nie sy tgh brurut,anak saya lak lapar,then time tu sy x beli pam lg..so mama sy ambik jalan mudah,bancuh susu formula..then 2 3 hari dia colic..huhuhu..sgt ksian..then kjadian kedua bl sy kna g kursus di genting and time tu stok susu dah abis..hsbnd sy suruh ‘pnjam’ susu kwn sy yg hntr anak sama2 ngan saya..sy lak segan time tu,sbb nk kna pk pjg tau bab2 tu..then hsbnd sy pun g beli susu formula..BS sy cma bagi 0.5oz,then anak sy trus muntah n sampai lembik badan dia..huhuhu..

so dgn ini,doakan lah saya supaya saya dpt myusukan(btl ke nie tatabahasa ku) zafran sehinnga dia brumur 2 tahun..ada half way to go..caiyok2…

mulut penuh buah sbb lapar sangat..tak lalu nak mkn nasi

minggu yang tak syok la

Published February 25, 2011 by zakiahnizuan

assalamualikum….

huhuhu…minggu nie cm x brp syok skit..ntah la..sbnrnye hati nie rindu pd mama..bl nk blk kmpg nie?
so tuk mghilangkan buhsan,ku tempah kek..kahkahkah..ada kaitan kah?so inilah hasil dapatan kek ku hari nie

nyumy nyumy..

hrga dia pun agak murah..rm18 tuk +-800gm..order dr kwn pejabat je

BARELY SUPERMOMMY

The (mis)adventures of me coping with mommyhood and life..

~~Forever In Mind~~

Sweet Memories

we're happy together :-)

semoga Allah memberkati hidup kami

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.